Zet leerkracht en jeugdhulpprofessional zij aan zij (VO raad)

10 December 2018 | Nieuws | Onderwijs

Om kinderen optimaal te ondersteunen in hun ontwikkeling, zul je moeten samenwerken. Daarom is het belangrijk dat er goed contact is tussen leerkrachten en jeugdhulpverleners. Hoe goed is jouw contact met jeugdhulpverleners?


Jeugdhulpverleners en leerkrachten moeten nauwer samenwerken aan de ontwikkeling van kinderen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van onderwijs, zorg en jeugdhulp en het maken van niet-vrijblijvende lokale afspraken. Dat is de kern van het advies dat kwartiermaker René Peeters op 7 december 2018 overhandigde aan de Coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd waar de VO-raad ook aan deelneemt.

De knelpunten in de aansluiting tussen onderwijs, zorg en jeugdhulp was aanleiding voor 23 landelijke organisaties om deze gezamenlijk op te lossen in de Coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd. René Peeters werd gevraagd om hen te adviseren hoe ze die samenwerking beter van de grond kunnen krijgen.

Een betere aansluiting onderwijs-(jeugd)zorg is een complexe opgave. Er liggen grote maatschappelijke tendensen ten grondslag aan de huidige situatie. Er is kennis, bewustwording en een cultuuromslag nodig om het tij te keren. In het rapport geeft de kwartiermaker adviezen, gebaseerd op bevindingen uit succesvolle regio’s. De belangrijkste drie:

Lees verder op: VO raad

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.