DocentenCloud gaat veranderen. Lees hier waarom!

Wat doe jij terwijl je wacht?

18-01-2019 | Blog, Algemeen
Wat doe jij terwijl je wacht?

Wachten is iets dat we allemaal doen. En vaak ook. Ik durf wel te stellen dat we iedere dag aan het wachten zijn. Wachten tot de wekker voor de tweede keer snoozed bijvoorbeeld, of tot het douchewater op temperatuur is, tot de groenten gaar zijn of tot de wc weer vrij is.

Wat mij tijdens mijn lessen opviel, is dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met wachten. De een denkt steeds aan datgene waarop hij op wacht. Praat erover en kijkt hoe lang het nog duurt voordat de wachttijd verstreken is. Hierbij ligt de focus erg op het wachten.

De ander 'parkeert' hetgeen waarop hij aan het wachten is en gaat rustig en ontspannen iets anders doen. Hierbij wordt de focus verlegd, van hetgeen waarop wordt gewacht, naar iets waaraan al gelijk kan worden gewerkt.

En dan zijn er nog mensen die speculeren. Wat als... Bij verschillende mogelijke uitkomsten wordt nagedacht over een vervolgstap. Wat als het negatiever uitpakt dan verwacht? Wat ga ik dan doen? En wat als het positiever uitpakt? En wat als het uitpakt zoals ik had verwacht? Hierbij ligt de focus op het vervolg, wat te doen na het wachten.

Ik denk dat veel mensen op verschillende manieren omgaan met wachten, afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld: wanneer een leerling in de eerste klas zijn eerste toets maakt, ligt de focus vaak op het wachten: 'Meneer, heeft u de cijfers al?'

Wanneer een leerling in de tweede klas een toets maakt, pakt hij na het maken van de toets snel zijn mobiel om te appen en verlegt de focus naar iets waar gelijk aan gewerkt kan worden.

Wanneer een leerling in zijn examenjaar een tentamen heeft gemaakt, denkt de leerling: okee als ik voor Engels een 5 haal en voor Nederlands ook, welke van de twee ga ik dan herkansen? En als ik alle tentamens voldoende heb gemaakt, ga ik er dan nog één herkansen voor een hoger cijfer of laat ik dat zitten?

Ben jij je bewust van hoe jij omgaat met wachten in verschillende situaties?

Deel artikel

Wat doe jij terwijl je wacht?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volg ons ook op social media.