Steun leenstelsel studenten brokkelt steeds verder af (De Volkskrant)

07 December 2018 | Nieuws | Financieel

Geld lenen om te studeren wordt steeds lastiger. Kunnen we allemaal nog studeren, of is dat straks alleen weggelegd voor de elite?


Het politieke draagvlak onder het leenstelsel voor studenten brokkelt steeds verder af. Alleen VVD en D66 staan nog ronduit achter het stelsel waarmee studenten sinds 2015 geen gratis basisbeurs meer krijgen, maar hun maandelijkse overheidstoelage moeten lenen. Bij alle andere partijen neemt de afkeer toe, zeker nu het kabinet heeft besloten de rente te verhogen. Dat bleek woensdag bij het debat over nieuwe renteberekeningen in de Tweede Kamer.

Al sinds de invoering is het leenstelsel omstreden, uit angst voor de toegankelijkheid van het onderwijs . De hogere rentelasten vanaf 2020 voeden opnieuw de vrees van critici dat het stelsel studenten ervan zal weerhouden te gaan studeren, juist diegenen die afkomstig zijn uit minder draagkrachtige groepen. Ook kunnen de hogere kosten remmend werken bij de afweging om na bijvoorbeeld een mbo-opleiding door te stromen naar het hbo, vrezen zij.

Lees verder op: De Volkskrant

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.