Scholen willen geen mobieltjesverbod, smartphone is prima hulpmiddel in de les (Trouw)

13 December 2018 | Nieuws | Onderwijs

In Frankrijk zijn mobieltjes verboden op scholen. In Nederland is dat nog niet zo. Meningen hierover zijn erg verdeeld. De ene docent is fel voorstander van een verbod, de andere docent wil mobieltjes graag in de klas als hulpmiddel. Wat vind jij, mobieltjes in de klas toestaan of verbieden?


In Frankrijk zijn mobieltjes van school verbannen, de meeste Nederlandse scholen voelen niets voor een landelijk verbod. De smartphone kan worden ingezet in het onderwijs, zeggen ze, en scholieren moeten sowieso leren ermee om te gaan.

Hinderlijke afleiding of nuttig hulpmiddel? Scholen maken uiteenlopende keuzes in de omgang met mobieltjes in de klas, blijkt uit een peiling van Verus, de vereniging voor christelijk onderwijs, onder ruim zeshonderd basis- en middelbare scholen. Verus deed een steekproef naar aanleiding van het algehele mobieltjesverbod op school in Frankrijk, dat dit schooljaar is ingesteld.

In Nederland mogen scholen zelf bepalen hoe zij omgaan met mobieltjes in de klas. Het merendeel zit niet te wachten op een landelijk verbod zoals in Frankrijk, blijkt uit de peiling: 26 procent is tegen het verbieden van mobieltjes op school en nog eens ruim een derde ziet juist ‘didactische kansen’ voor het omgaan met mobieltjes. Niet geheel verrassend is er een duidelijk verschil tussen basis- en middelbare scholen: bijna de helft van de deelnemende basisscholen is voor een verbod, van de middelbare scholen is dat nog geen 20 procent.

Lees verder op: Trouw

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.