Scholen laten miljarden voor onderwijs op de plank liggen (NOS)

03 December 2018 | Nieuws | Financieel

De laatste tijd komt het onderwijs vaak in het nieuws. Aan de ene kant worden klassen naar huis gestuurd in verband met het lerarentekort dat ervaren wordt. Aan de andere kant zijn er beschikbare docenten die als zzp’er werken of via bureaus bemiddeld worden. Deze docenten worden niet altijd ingezet omdat ze ‘te duur’ zouden zijn. Zitten scholen dan zo krap bij kas?


Onderwijsinstellingen zitten er over het algemeen warmpjes bij. Misschien wel iets te warm, vinden de ministers Van Engelshoven en Slob. Ze vragen zich af of het geld dat de scholen in reserve houden nog wel in verhouding staat tot de risico’s die ze lopen. “Sparen mag geen doel op zich worden”, schrijven ze aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden reageren daarmee op een rapport van de Onderwijsinspectie. Die bracht in kaart wat de financiële positie is van scholen in het primair, voortgezet en hoger onderwijs. De reserves (het eigen vermogen en het geld dat niet uitgegeven wordt) nemen alleen maar toe.

Dat baart ons zorgen”, schrijven Van Engelshoven en Slob. “Het gaat tenslotte om geld dat bedoeld is voor het geven van onderwijs.” Ze vinden het begrijpelijk dat scholen geld achter de hand houden om tegenvallers op te vangen. Ook zit een groot deel van het eigen vermogen vast in gebouwen. Toch blijft er te veel geld op de plank liggen. “Het is niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van het primaire proces.”

Lees verder op: NOS

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.