Onbevoegden voor de klas, misschien nog niet zo gek

09-11-2018 | Blog, Lerarentekort
Onbevoegden voor de klas, misschien nog niet zo gek

__Minister Slob is met een handreiking gekomen met daarin adviezen voor scholen in hun strijd tegen het lerarentekort. In deze handreiking staat onder andere dat scholen voor bepaalde vakken onbevoegde docenten mogen inzetten. __


Reacties op deze handreiking lopen uiteen. Er zijn mensen die het ronduit belachelijk vinden. Waarom hebben docenten een opleiding nodig om hun werk te kunnen uitvoeren, en kunnen deze onbevoegden zomaar even voor de klas gaan staan?

Toch vinden wij deze handreiking misschien zo gek nog niet. Wanneer de lokale muziekleraar (die geen bevoegdheid heeft, maar lessen geeft vanuit zijn passie), in het bezit van een VOG, een dag muzieklessen komt verzorgen omdat de 'eigen' muziekdocent ziek is, ondervindt het onderwijs wel continuïteit. Wanneer de lokale muziekleraar geen invallessen geeft, vervallen de muzieklessen.

Natuurlijk wil niemand permanent onbevoegde docenten voor de klas. Maar aan de andere kant willen we allemaal dat ons onderwijs continuïteit ervaart. Oplossingen op korte termijn lijken niet voorhanden. Door ondere andere een handreiking als deze, ervaart het onderwijs meer continuïteit én kan er verder gewerkt worden aan oplossingen voor de langere termijn.

Wat vind jij? Vind jij de handreiking werkbaar of niet? En zo niet, kun jij een betere, werkbare en direct toepasbare oplossing vinden voor het lerarentekort? We horen graag van je!

Deel artikel

Onbevoegden voor de klas, misschien nog niet zo gek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volg ons ook op social media.