Nog maar één eis voor toelating havist op vwo (AD)

10 January 2019 | Nieuws | Onderwijs

Nu bepalen scholen zelf de toelatingscritera voor leerlingen die van de havo naar het vwo willen doorstromen. Als het aan minister Slob ligt is dat binnenkort voorbij. Hij wil een wet invoeren die één toelatingseis bevat om als havist door te kunnen stromen naar de havo. Wat vind jij daarvan?


Havoscholieren krijgen het recht om door te stromen naar het vwo. Om dat mogelijk te maken wil minister Arie Slob (Onderwijs) de wet wijzigen en één toelatingseis invoeren voor alle scholen.

De maatregel moet een einde maken aan de wirwar van toelatingscriteria die scholen nu nog hanteren. Op sommige scholen moeten havisten die door willen leren op het vwo nu nog gemiddeld een 7,5 halen voor hun eindexamen. Op andere instellingen geldt juist helemaal geen toelatingseis of is slechts een motivatiebrief nodig om door te mogen stromen.

Slob vindt dat onderscheid niet rechtvaardig: ,,Iedere havist verdient een eerlijke kans om na het behalen van een havodiploma door te stromen naar het vwo. Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes’’, vindt de bewindsman.

Lees verder op: AD

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.