DocentenCloud gaat veranderen. Lees hier waarom!

Moeten of willen?

30-11-2018 | Blog, Algemeen
Moeten of willen?

__Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf, ik moet nog even dit en daarna moet ik nog even dat? En op welke momenten zeg je dat vooral? Dit zijn vragen waarover ik afgelopen jaren heb nagedacht en waarop ik een antwoord denk te hebben gevonden. __


We leven in een maatschappij die on demand is. Die onwijs veel van ons vraagt. Het liefst wordt alles vandaag nog geregeld. Hierdoor hebben mensen vaak het gevoel nog van alles te moeten. Het gevoel om dingen te moeten, laat mensen stress ervaren.

In het onderwijs moeten prefessionals heel veel. Je moet nog even nakijken, je moet nog even die lessen voorbereiden, je moet nog even die ouder mailen en je moet ook nog de spullen voor die ene opdracht bij elkaar zoeken en klaarzetten.

Dit moeten geeft het gevoel dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen, maar van een ander wel moet doen. Het laat je het gevoel ervaren dat je minder vrij bent. Dat je minder controle hebt over je eigen handelen.

Wat je hiertegen kunt doen, is eigenlijk heel simpel. Ga het woordje moeten eens vervangen door willen. Je zult waarschijnlijk merken dat je zaken opeens heel anders gaat ervaren. Het voorbeeld van net komt er dan zo uit te zien:

In het onderwijs willen profesisonals heel veel. Je wil nog even nakijken, je wil nog even die lessen voorbereiden, je wil nog even die ouder mailen en je wil ook nog de spullen voor die ene opdracht bij elkaar zoeken en klaarzetten.

Zo kwam ik afgelopen jaren elke vrijdagochtend op het werk met de gedachte: Ik moet zo nog een nieuwsbrief maken. Dit voelde als een last. Ik ben mezelf toen gaan afvragen waarom ik die nieuwsbrief eigenlijk maakte. Ik wil graag dat ouders betrokken zijn bij de school, dat ze weten wat er de komende week op de planning staat. Ik wilde dus graag een nieuwsbrief maken. Vanaf dat moment zei ik tegen mezelf elke vrijdagochtend dat ik een nieuwsbrief wilde maken. Hierdoor ervaarde ik het maken van een nieuwsbrief niet meer als een last, maar als een kans om ouders meer bij de school te betrekken.

Het woordje willen geeft je het gevoel dat jij bepaalt wat je doet. Hierdoor ervaar je meer vrijheid in je handelen. Ook zet het woordje willen je aan het denken. Doe je namelijk echt wat je wilt, of doe je dingen die je eigenlijk niet wil doen? Waarom doe je die dingen dan? En wat zijn alternatieven?

Bij deze daag ik je uit, probeer de komende week het woordje moeten eens te vervangen door het woordje willen en kijk wat het effect is op jou. Ik ben benieuwd.

Deel artikel

Moeten of willen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volg ons ook op social media.