Laat 2019 het jaar van de leraar worden (de Volkskrant)

17 December 2018 | Nieuws | Onderwijs

Laat 2019 het jaar van de leraar worden, luidt de titel van dit opiniestuk in de Volkskrant. Een jaar vol aandacht voor dit beroep. Met als doel: meer waardering voor docenten. Niet alleen in salaris, maar juist in arbeidsomstandigheden.


‘Jongens, heb je verdriet / sprak toen de leraar Grieks / dan moet je woordjes leren / woordjes leren. Hij knikte energiek / zodat er as viel op zijn vest / maar dat was toch al vies.’ Zo begint Jan Eijkelboom zijn melancholische ode aan het leraarschap. Zelf heeft hij het gedicht trouwens nooit zo genoemd, want gelukkig kende Eijkelboom les één over odes – niet expliciet benadrukken dat het een ode is – beter dan Jesse Klaver. advertentie

In het vervolg schetst hij de reactie van de klas op deze goede raad: ‘Wij lachten halfvertederd, / halfmeewarig, want tragiek / daar wist je alles van en hij, / heel oud, haast vijftig, niets.’ De combinatie van vertedering en meewarigheid is inderdaad een veel voorkomende, en behoort tot de gunstigere van de emoties waarmee pubers hun leraar Grieks tegemoet kunnen treden, zeg ik uit ervaring. Leraren Grieks blijven over het algemeen trouwens stoïcijns onder al deze emoties, gesterkt door de diepe overtuiging dat leerlingen toch meer meekrijgen dan ze op het moment zelf denken.

Lees verder op: de Volkskrant

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.