DocentenCloud gaat veranderen. Lees hier waarom!

Invalpools raken docenten kwijt

15-10-2018 | Blog, Algemeen
Invalpools raken docenten kwijt

Invalpools in het onderwijs raken docenten kwijt. Kwijt aan scholen, die docenten in dienst nemen om les te geven. De invalpools lijken zo het slachtoffer van een vervelende ontwikkeling; docenten gaan in dienst van scholen.

Van oorsprong zijn invalpools opgezet om ziekteverzuim op te vangen. Veel schoolbesturen hadden hun eigen invalpool. Voordeel was dat het onderwijs continuïteit ervaarde. Nadeel was dat het vaak lang duurde voordat afgestudeerde en gemotiveerde docenten een vaste baan als leerkracht aangeboden kregen. Zij stonden jarenlang als invaller in de invalpool. Daar waar de invalpools eerder de ‘macht’ hadden en docenten vrij lang lieten invallen aleer zij een contract op een school aangeboden kregen, zien we dat de rollen nu omdraaien.

Nu het lerarentekort steeds problematischere vormen aanneemt, zien we bijzondere dingen gebeuren. Bepaalde schoolbesturen houden vast aan hun eigen invalpool. Zo zitten er in een bepaalde stad verschillende invalpools, die hun docenten niet met elkaar delen. Gevolg: de ene school kan zijn lessen niet geven omdat er geen docenten in de invalpool van hun bestuur beschikbaar zijn, terwijl bij de invalpool van een ander schoolbestuur docenten op de bank zitten.

Tijd voor verandering zou je zeggen. Want waarom versnipperen we dat aanbod van beschikbare docenten nog steeds? Waarom voegen we dat niet samen op één platform? Waar je alle beschikbare docenten vindt. Waarom zouden we dat niet doen? Zodat we de beschikbare docenten die er zijn, daar krijgen waar iedereen ze graag wil hebben: voor de klas.

Deel artikel

Invalpools raken docenten kwijt

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volg ons ook op social media.