Hoe groot is het lerarentekort?

22-03-2019 | Blog, Lerarentekort
Hoe groot is het lerarentekort?

__Over het lerarentekort wordt veel geschreven en gesproken. Het schijnt onwijs groot zijn. Er worden zelfs klassen naar huis gestuurd omdat er geen docenten meer zouden zijn. Maar hoe groot is het lerarentekort nu eigenlijk? __


Hoe groot het lerarentekort werkelijk is, blijft een lastige vraag. De website lerarentekortisnu.nl geeft een indicatie. Echter, niet iedere school registreert de tekorten daar. Ook registreren scholen er tekorten, terwijl er wel beschikbare docenten zijn.

Dit laatste hebben wij aan den lijve ondervonden. Zo had een bepaalde school in februari een klas naar huis gestuurd. Leerlingen van ouders die geen opvang konden regelen werden verdeeld over de andere klassen. De school registreerde deze klas zelfs op lerarentekortisnu.nl. Terwijl er wel beschikbare docenten in de regio waren. Eén beschikbare én geschikte docent woonde zelfs twee straten achter de betreffende school.

Wij zien in het hele verhaal rondom het lerarentekort veel onduidelijkheid. Onduidelijkheid veroorzaakt door een mismatch. Simpelweg omdat zoekende scholen geen overzicht hebben van alle beschikbare docenten in de regio.

Hierdoor worden klassen naar huis gestuurd, terwijl er nog wel beschikbare docenten zijn. Dit zet de continuïteit van het onderwijs onder druk. Wanneer de leerlingen worden verdeeld over andere klassen, neemt de werkdruk bij de overige collega's toe. Ook dit gebeurd, terwijl er soms wel beschikbare docenten in de regio zijn. Ze worden alleen niet gevonden.

De mismatch is volgens ons te voorkomen door beschikbare docenten bij elkaar te brengen in één overzicht. Scholen zien welke docenten er beschikbaar zijn en leggen contact met de betreffende docent of met het betreffende bureaus waar de docent onder valt. Hierdoor worden mismatches voorkomen. Wat bijdraagt aan de continuïtet van het onderwijs.

Draag jij je steentje bij om het lerarentekort inzichtelijk te maken? Want na deze blog staat nog steeds de vraag: Hoe groot is het lerarentekort?

Deel artikel

Hoe groot is het lerarentekort?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volg ons ook op social media.