Een kortere schoolweek lost niks op (Trouw)

13 December 2018 | Nieuws | Lerarentekort

Een kortere schoolweek lijkt volgens dit artikel niets op te lossen. Daarnaast heeft het ministerie van onderwijs berekend dat in 2022 het tekort opgelopen zal zijn tot 4100 voltijdsbanen. Wat is volgens jou nodig om meer inzicht te verkrijgen in het aanbod van docenten?


Wie zijn heil zoekt bij een baan in het onderwijs, moet van goede huize komen. Grote groepen, hoge werkdruk, weinig carrièremogelijkheden en een lage maatschappelijke status. Dat alles wordt ook nog eens beloond met een bescheiden salaris.

Logisch dus, dat leraren de afgelopen jaren de straat opgingen. Logisch dus, dat het kabinet vervolgens honderden miljoenen euro’s extra vrijmaakte om grote knelpunten – de werkdruk, salarisachterstand – op te lossen.

Maar dat is slechts een deel van de oplossing. Want de aanwas van nieuwe, frisse leerkrachten blijft achter bij het tempo waarmee de vergrijzing in het onderwijs toeslaat. Kennelijk is het vak ondanks alle extra maatregelen nog steeds onvoldoende aantrekkelijk. Het lerarentekort komt in 2022 dan ook uit op 4100 voltijdsbanen, zo heeft het ministerie van onderwijs berekend.

Lees verder op: Trouw

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.