DocentenCloud gaat veranderen. Lees hier waarom!

Digitaal sollicitatiegesprek

16-03-2020 | Blog, Recruitment
Digitaal sollicitatiegesprek

Soms is het niet mogelijk om bij elkaar te komen om een sollicitatiegesprek te voeren. Om toch door te gaan met je wervingstraject, kun je een sollicitatiegesprek ook digitaal voeren.

__Hoe voer je een sollicitatiegesprek op afstand? __

Dat lijkt zo op het eerste gezicht wat ingewikkeld, maar eigenlijk is dat heel gemakkelijk. En niet eens zo anders dan een sollicitatiegesprek in real life. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een stabiele internetverbinding, een device met een webcam en een microfoon.

Natuurlijk is het even wennen. Solliciteren is sowieso voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Om dat dan ook nog eens op een andere manier te doen dan je mogelijk gewend bent, verhoogt die spanning alleen maar. Wanneer je last hebt van die spanning, doe je er goed aan deze gelijk te benoemen. Dat levert vaak direct ontspanning op.

Je doet er goed aan je op een digitaal sollicitatiegesprek hetzelfde voor te bereiden als voor een sollicitatiegesprek in real life.

Hierbij enkele tips:

  • Draag zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Probeer een ruimte te zoeken waar het stil is en waar je niet gestoord wordt, zodat de ander je goed kan verstaan.
  • Kies een passende foto bij het account van de software die je gebruikt, bijvoorbeeld Skype.
  • Gebruik indien mogelijk een vaste internetverbinding. Dit is vaak sneller en stabieler dan wifi.
  • Controleer of je achtergrond representatief is voor jou.
  • Controleer ruim voor het begin van het gesprek of je microfoon en camera goed werken in de software die je gaat gebruiken
  • Voer het sollicitatiegesprek verder zoals je dat ook in real life zou doen. Het zal de eerste keer of keren misschien een beetje onwennig voelen. Dat kun je gewoon benoemen. Daarmee haal je de spanning weg.
  • Blijkt de verbinding slecht, stel dan voor om het gesprek telefonisch voort te zetten.

Deel artikel

Digitaal sollicitatiegesprek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volg ons ook op social media.