Ben ik ook gelukkig met minder dan een 9? (NRC)

10 January 2019 | Nieuws | Algemeen

We willen met zijn allen veel. Heel veel. En beter. Nog beter. We leggen de lat voor onszelf en daarmee ook voor anderen om ons heen steeds hoger. We grijpen allerlei hulpmiddelen aan om die lat toch te kunnen bereiken. Wanneer ben je eigenlijk tevreden?


Als millennial en studente in Amsterdam sta ik om de dag in de sportschool, neem ik geen genoegen met een cijfer onder de 9 en probeer ik bij alle belangrijke feestjes aanwezig te zijn. Ik ben niet de enige. Overal in onze maatschappij heerst een vergelijkbare prestatiedrang. Iedereen werkt zich uit de naad. Waarom zouden we ook niet? We hebben tenslotte alle middelen tot onze beschikking om het hoogst haalbare te bereiken. Zo is de positieve psychologie rijk aan zelfhulpboeken waarin Amerikaanse goeroes je in tien stappen leren in ‘flow’ te komen. De appstore loopt over in zelfhulp-apps: headspace helpt ons mediteren, runkeeper motiveert ons genoeg te bewegen, quality time trackt onze schermtijd en diverse foodtrack-apps ontfermen zich over onze calorie-inname.

Daarnaast loopt het internet over aan toegankelijke informatie over wat voor een gewoontes we ons eigen moeten maken in onze weg naar succes – zo begin ik mijn dag al geruime tijd braaf met een koude douche en een glas lauwwarm citroenwater. Met de opkomst van de zogeheten ‘bio-politiek’ reikt de invloed die wij op ons lot kunnen uitoefenen zelfs zo ver als tot onze genen. Alles is mogelijk. De wereld is een snoepwinkel.

Maar hoe gedragen wij ons in die snoepwinkel? Waar ik dacht dat smaken verschillen, vecht een groot deel van de maatschappij om dezelfde snoepjes. Een hypergezond lichaam, bijvoorbeeld. Of een imposante carrière. Naast dat we met z’n allen voor hetzelfde gaan, schromen we er niet voor hier bergen voor te verzetten. Twee voltijdstudies met een onbetaalde stage in de weekenduren. Werkweken vol overuren voor een schamper loon waar je met geluk een hangkast buiten de ring voor vindt. Diëten met zo weinig mogelijk koolhydraten en calorieën om vier keer per week met honger in de sportschool te staan. Bezwijken we onder dit concurrerende slagveld, gooien we er een antidepressivum tegen aan? Of doen we een cursus mindfullness, en lezen de nieuwste bestseller over timemanagement? Liever grijpen naar zulke middelen dan voor een ander snoepje gaan.

Lees verder op: NRC

Deel artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen. Volgs ons ook op social media.